Πώς να φροντίσετε τα μάτια μας

Πώς να φροντίσετε τα μάτια μας

Κανείς δεν θα υποστηρίξει τη σημασία του καλού οράματος για να απολαύσει τη ζωή. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση της σωστής ισορροπίας των θρεπτικών ουσιών μπορεί να αποτρέψει τα προβλήματα των ματιών που σχετίζονται με ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και ο διαβήτης. Έτσι, όταν πρόκειται για την προστασία του οράματός σας, αυτό που τρώτε σας επηρεάζει.

Τι γίνεται με τα τρόφιμα;

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά για φαγητό για υγιή μάτια είναι τα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από την καθημερινή οξειδωτική βλάβη που βλέπουμε από την έκθεση στον ήλιο και το φως που εμφανίζεται πάνω από την οθόνη. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μερικές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που γνωρίζουμε ήδη, όπως οι βιταμίνες Α και C, είναι οι ίδιοι αντιοξειδωτικά.

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταναλώσετε μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών είναι να απολαύσετε μια ισορροπημένη διατροφή με επίκεντρο πέντε βασικές ομάδες τροφίμων, σύμφωνα με τον αυστραλιανό οδηγό για την υγιεινή διατροφή.

Ποια είναι τα κύρια τρόφιμα φιλικά προς τα μάτια από κάθε κύρια ομάδα τροφίμων;
Συμπεριλάβετε μια μεγάλη ποικιλία από έντονα χρωματισμένα λαχανικά (πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί) μια πλευρική σαλάτα ή βραστά λαχανικά για το γεύμα σας, όπως ντομάτες, πιπεριά, κολοκύθα, σπανάκι κλπ. Αυτές είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, Ε, λουτεΐνης και ζεξανθίνης για την υγεία του αμφιβληστροειδούς.

Απολαύστε τα μούρα και τα εσπεριδοειδή – τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα μούρα είναι υψηλά σε βιταμίνη C που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά στην προστασία των λεπτών τριχοειδών αγγείων στα μάτια σας.

Αντικαταστήστε τους εξαιρετικά επεξεργασμένους κόκκους με λιγότερο επεξεργασμένους ολικούς κόκκους-οι ολόκληροι κόκκοι περιέχουν βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο που θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Συμπεριλάβετε υγιή λίπη από λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους ως μέρος του διατροφικού σας σχεδίου. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί προστατευτικά έναντι του εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς και των ξηρών ματιών.

Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα των ματιών

Ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να βελτιώσετε τη διατροφική υγεία των ματιών σας, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε τι να περιορίσετε. Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τηγανητά τρόφιμα, μπισκότα και τραγανά / τσιπς, ζαχαρούχα σνακ όπως σοκολάτα και καραμέλες και αναψυκτικά και ποτά όπως υπερβολικό αλκοόλ εμφανίζονται που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καταρράκτη και αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης που μπορούν να σταματήσουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου (άλατος) μπορεί επίσης να προσθέσει έναν πρόσθετο κίνδυνο σχηματισμού καταρράκτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι γνωστά ως παράγοντες κινδύνου για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τα “επίπεδα γλυκόζης στο αίμα” υψηλότερα από τον “στόχο”, τα οποία βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή (το ορατό μέρος του ματιού). Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να μειωθεί σημαντικά μέσω διαφόρων στρατηγικών διαχείρισης.

Αυτές περιλαμβάνουν τακτικές εξετάσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και επισκέψεις ομάδων υγειονομικής περίθαλψης, επιλογές υγιεινής διατροφής, διαμονή ενεργών, φάρμακα και παρακολούθηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα, εάν είναι απαραίτητο. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης εντός των κατηγοριών στόχων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *