Το κρασί ως προσθήκη στα πιάτα – συνταγές

Το κρασί ως προσθήκη στα πιάτα – συνταγές

Κόκκινο κρασί – πλεονεκτήματα στην κουζίνα. Συνήθως τρώμε κρασί ως ποτό. Ωστόσο, το κρασί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα πολλών πιάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα.

Τα πιάτα που παρασκευάζονται με κρασί έχουν μια εντελώς διαφορετική γεύση και άρωμα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πιάτων με κρασί στη σύνθεσή τους. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η υπερβολικά μεγάλη θερμική επεξεργασία μπορεί να καταστρέψει τις ευεργετικές ενώσεις που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί.

Επομένως, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία του κρασιού, είναι καλύτερο να το καταναλώνουμε ως ποτό ή πιθανώς ως προσθήκη στα κρύα πιάτα (π.χ. για σαλάτες).

Τουρκία στο κρασί

Συστατικά (για 2 μερίδες):

  • Τουρκία σε κρασί 200 g στήθος γαλοπούλας
  • 250 ml ερυθρού κρασιού (ξηρό)
  • 4 καρότα
  • 400 ml ζωμού
  • 100 γραμμάρια μανιταριών ή αμπέλου
  • 40 γραμμάρια μπέικον (κατά προτίμηση καπνιστό)
  • λευκό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • λάδι τηγανίσματος
  • αγαπημένα μπαχαρικά (π.χ. θυμάρι, βασιλικός)

Μια μέθοδος προετοιμασίας:

  • Βήμα 1: Κόψτε την γαλοπούλα σε λεπτές λωρίδες.
  • Βήμα 2: Κόψτε τα καρότα.
  • Βήμα 3: Κόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Βήμα 4: Προσθέστε το καπνιστό μπέικον σε ένα ζεστό τηγάνι και μετά βγάλτε το από τη φωτιά και μεταφέρετέ το σε ένα μπολ.
  • Βήμα 5: Προσθέστε τηγάνισμα (π.χ. ελαιόλαδο, ελαιοκράμβη ή λάδι αβοκάντο) στο τηγάνι και βάλτε τη γαλοπούλα σε αυτό. Όταν το κρέας έχει ροδίσει σωστά, προσθέστε τα λαχανικά.
  • Βήμα 6: Προσθέστε το ζωμό και το κρασί στο σοταρισμένο κοτόπουλο και λαχανικά και στιφάδο, σκεπασμένο, για περίπου 25 λεπτά.
  • Βήμα 7: Προσθέστε μπέικον και αγαπημένα μπαχαρικά.

Έτσι, η γαλοπούλα που παρασκευάζεται μπορεί να καταναλωθεί με πατάτες, ρύζι, πλιγούρι ή ως προσθήκη στις κατσαρόλες.

Χορτοφαγικό στιφάδο με κρασί

Συστατικά (για 4 μερίδες):

  • 450 γραμμάρια μανιταριών
  • 100 ml κόκκινου κρασιού
  • 200 ml ζωμού λαχανικών
  • 2 καρότα
  • 3 πατάτες
  • 100 g πράσινα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 25 ml ελαιόλαδου
  • 10 g βουτύρου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
  • κουταλάκι ντομάτας
  • αγαπημένα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, θυμάρι)

Μια μέθοδος προετοιμασίας:

  • Βήμα 1: Ξεφλουδίστε τα κρεμμυδάκια (αλλά μην τα συνθλίβετε)
  • Βήμα 2: Προθερμάνετε το τηγάνι και προσθέστε το μισό από το παρεχόμενο λάδι και το βούτυρο
  • Βήμα 3: Βάλτε τα κρεμμυδάκια σε ένα τηγάνι και τηγανίστε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας, για να αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα
  • Βήμα 4: Κόψτε τα καρότα σε λεπτές φέτες και τις πατάτες σε παχύ κύβους
  • Βήμα 5: Προσθέστε καρότα και πατάτες στο τηγάνι και τηγανίστε τα όλα για περίπου 5 λεπτά.
  • Βήμα 6: Προσθέστε σκόρδο στα σοταρισμένα λαχανικά και πασπαλίζουμε τα πάντα με αλεύρι
  • Βήμα 7: Μετά από 2-3 λεπτά, προσθέστε το κρασί και μετά από άλλα 3 λεπτά, προσθέστε το ζωμό και τα μπαχαρικά για γεύση
  • Βήμα 8: Σιγοβράστε τα όλα για περίπου 15 λεπτά
  • Βήμα 9: Προσθέστε το συμπύκνωμα και ανακατέψτε τα πάντα
  • Βήμα 10: Σε ένα δεύτερο τηγάνι, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια σε αυτό (περίπου 5 λεπτά)
  • Βήμα 11: συνδυάστε όλα τα συστατικά και σιγοβράστε για 5-7 λεπτά.

Το έτοιμο στιφάδο μπορεί να καταναλωθεί ως προσθήκη στο ψωμί. Ταιριάζει επίσης καλά με το ρύζι.

Κόκκινο ριζότο

Συστατικά (για 3 μερίδες):

  • Κόκκινο ριζότο 200 g κόκκινου ρυζιού
  • 300 γραμμάρια βοείου κρέατος
  • 1-1,5 ποτήρια κόκκινο κρασί
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 0,5 κόκκινη πιπεριά
  • 0,5 κίτρινη πιπεριά
  • 100 g πράσινων φασολιών
  • 1 ντομάτα
  • ελαιόλαδο
  • αγαπημένα μπαχαρικά (βασιλικός, ρίγανη, αποξηραμένα τσίλι , αλάτι, πιπέρι)

Μια μέθοδος προετοιμασίας:

  • Βήμα 1: Χωρίστε σε τετράγωνα το βόειο κρέας, περιχύστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το έτοιμο κρέας στην άκρη για περίπου μία ώρα.
  • Βήμα 2: Προσθέστε το κρέας σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν.
  • Βήμα 3: Κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριές. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και ψιλοκόψτε ή κόψτε σε κομμάτια.
  • Βήμα 4: Σε ξεχωριστό, θερμαινόμενο τηγάνι, τηγανίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Βήμα 5: Προσθέστε μαγειρεμένο ρύζι και ντομάτα στο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε ενώ ανακατεύετε.
  • Βήμα 6: Βράζουμε τα πράσινα φασόλια.
  • Βήμα 7. Ρίξτε το κρασί πάνω από το ρύζι, περιμένετε να απορροφηθεί και προσθέστε το κρέας και τα φασολάκια σε αυτό.
  • Βήμα 8. Ανακατέψτε τα πάντα, προσθέτοντας τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.
  • Βήμα 9: Εξάτμιση υπερβολικού κρασιού.
  • Βήμα 10. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το πιάτο καλυμμένο για περίπου 10-15 λεπτά.

Κρασί – περίληψη

Οι συλλεγόμενες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κρασιού στο ανθρώπινο σώμα δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μέτριες ποσότητες (γυναίκες – 1 ποτήρι, άνδρες – 2 ποτήρια) μπορεί να έχει θετική επίδραση στο κυκλοφορικό μας σύστημα, προστατεύοντάς μας από τον κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών ασθένειες.

Ωστόσο, η υποδεικνυόμενη δόση κρασιού δεν πρέπει να ξεπεραστεί, καθώς το πολύ κρασί μπορεί να συμβάλει σε πολλές σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και να προκαλέσει περισσότερη βλάβη από το καλό (ως εκ τούτου, για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασιού κάθε μέρα θα είναι κακή επιλογή).

Ταυτόχρονα, η κατανάλωση κρασιού δεν πρέπει να ενθαρρύνεται. Υπάρχουν πολλά άλλα συστατικά διατροφής που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία μας χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών.

Συμπερασματικά, είναι υγιές το κόκκινο κρασί; Ναι, αλλά σε μικρές ποσότητες, δεν είναι για όλους και δεν είναι απαραίτητο για την υγεία. Είναι υγιές το λευκό κρασί; Σε μικρές ποσότητες, πιθανώς ναι, αλλά σίγουρα όχι τόσο όσο το κόκκινο κρασί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *