Οι παρενέργειες του κρασιού
Πίνοντας κρασί και υγεία. Τα προαναφερθέντα οφέλη για την υγεία μπορούν να ληφθούν πίνοντας κρασί με μέτρο. Ωστόσο, για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα εάν το κρασί είναι υγιές, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης κρασιού καθώς και της ολικής αλκοόλης. Διαβάζοντας τα ακόλουθα μέρη του άρθρου, σίγουρα θα μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα εάν η κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι υγιής.
Πόσιμο κρασί και κίνδυνος καρκίνου
Έχουν ειπωθεί πολλά για τον αντίκτυπο της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στην ανάπτυξη καρκίνου. Αποφασίστηκε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το ζήτημα και να δούμε τι λέει η επιστημονική έρευνα για αυτό.
Μια ανάλυση 26 επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύθηκαν, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (έως και 36%). Ωστόσο, αυτή η επίδραση ήταν εξαρτώμενη από τη δόση. Εν ολίγοις: όσο περισσότερο κρασί πίνουμε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου. Παρόλο που αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση κρασιού, η οποία παρείχε 5 g αιθανόλης (είναι περίπου το 1/3 ενός ποτηριού κρασιού), παρατηρήθηκε μια ελαφρά, προστατευτική επίδραση στον σχηματισμό καρκίνου.
Μια μετα-ανάλυση των μελετών παρατήρησης έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ταυτόχρονα, πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωση κρασιού δεν είχε επίσης προστατευτικό αποτέλεσμα. Ομοίως, τα τελευταία στοιχεία από μια μελέτη του 2018 στο επιστημονικό περιοδικό έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Με τη σειρά τους, με βάση την ανάλυση πολλών μελετών, κορεάτες επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του επιθηλίου των ωοθηκών.
Μια ανάλυση μελετών παρατήρησης που δημοσιεύθηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Oncotarget έδειξε σαφώς ότι η κατανάλωση κρασιού δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Στην ίδια μελέτη, σημειώθηκε ότι αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί από την κατανάλωση άλλων αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας.
Διαφορετικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από το εκτεταμένο επιστημονικό έργο με τίτλο: «Συσχετισμοί μεταξύ μπύρας, κρασιού και κατανάλωσης ποτού και κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα: μια μετα-ανάλυση», που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού (κατά μέσο όρο, περίπου μισό ποτήρι την ημέρα ) μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα (κατά περίπου 23%).
Κόκκινο κρασί και υγεία – οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ
Όπως γνωρίζετε, το αλκοόλ είναι μια τοξική και ψυχοδραστική ουσία με εθιστικές ιδιότητες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι η αιτία 3 εκατομμυρίων θανάτων ετησίως παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 5% των διαγνωσμένων ασθενειών προκαλούνται από κατάχρηση αλκοόλ.
Η τακτική κατανάλωση σχετικά υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών:
- Εκτιμάται ότι το αλκοόλ προκαλεί περίπου το 30-40% των περιπτώσεων οξείας παγκρεατίτιδας. Επιπλέον, το 65-95% των περιπτώσεων χρόνιας παγκρεατίτιδας προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ
- Επιδράσεις του αλκοόλ στο ήπαρ Το αλκοόλ είναι εχθρός του ήπατος. Είναι το συκώτι που είναι το πιο σημαντικό μέρος όπου η αιθανόλη εξουδετερώνεται. Κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού της αιθυλικής αλκοόλης, παράγονται μεγάλες ποσότητες ελεύθερων ριζών, οι οποίες οδηγούν σε οξειδωτικό στρες. η διαταραγμένη ισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των μηχανισμών που είναι ικανοί να τις απομακρύνουν είναι η κύρια αιτία ηπατικής βλάβης. ασθένειες του ήπατος όπως η αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, η αλκοολική ηπατίτιδα και η αλκοολική κίρρωση μπορεί να εμφανιστούν όταν το αλκοόλ είναι υπερβολική χρήση
- Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Αυτό, φυσικά, εξαρτάται από τη δόση αλκοόλ. Για παράδειγμα, όπως δείχνει μια ανάλυση πολλών επιστημονικών μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας κατά 58% και η βαριά κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου κατά 164%.
Κρασί – πόσο και πόσο συχνά;
Επαρκής κατανάλωση κρασιού Όπως φαίνεται από τις διεξαγόμενες επιστημονικές μελέτες, το ευεργετικό αποτέλεσμα παρατηρείται με μέτρια κατανάλωση κρασιού. Ερώτηση: πόσο είναι το κρασί; Μια μέτρια δόση κρασιού θεωρείται ότι είναι δύο ποτήρια για τους άνδρες (2 x 125 ml = 250 ml) και ένα ποτήρι για τις γυναίκες (125 ml).
Όπως συζητήθηκε παραπάνω, αυτή η ποσότητα κόκκινου κρασιού μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά. Σίγουρα, πίνοντας ένα μπουκάλι κρασί κάθε μέρα θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ένα σημαντικό σημείο. Λοιπόν, τα άτομα που δεν πίνουν αλκοόλ σε καθημερινή βάση δεν πρέπει να ενθαρρύνονται και να συμβουλεύονται να πίνουν κρασί.
Το κρασί δεν αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διατροφής μας, ακόμη και αν ορισμένες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία του. Υπάρχουν πολλά υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή του ανθρώπου, η τακτική κατανάλωση των οποίων μπορεί να προσφέρει ευρεία οφέλη για την υγεία, πολύ ευρύτερη από εκείνη που μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση κρασιού.
Για τη φροντίδα του καρδιαγγειακού συστήματος, αντί για το κρασί, μια πολύ καλύτερη λύση θα ήταν να επιτευχθούν φρέσκα λαχανικά και φρούτα, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια, φουντούκια), λιπαρά θαλασσινά ψάρια (τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα -3 λιπαρά οξέα), φυτικά έλαια (π.χ. λιναρόσπορο, ελαιόλαδο) και περιορισμός της κατανάλωσης μεταποιημένων τροφίμων, απλών σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών οξέων.
Ωστόσο, εάν θέλετε να φτάσετε για αλκοόλ, το κόκκινο κρασί θα είναι η καλύτερη επιλογή μεταξύ όλων των αλκοολούχων ποτών. Ταυτόχρονα, τονίζοντας για άλλη μια φορά: η κατανάλωση κρασιού κάθε μέρα δεν είναι απαραίτητη για να είμαστε υγιείς.