Διαβήτης στα παιδιά – πώς να το αποφύγετε;

Διαβήτης στα παιδιά – πώς να το αποφύγετε;

3 απλά βήματα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διαβήτη στα παιδιά. Η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή προκαλεί προβλήματα όχι μόνο με το βάρος και τις αρθρώσεις, αλλά και με την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

Το πεπτικό σύστημα με ζάχαρη είναι πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη μυκητίασης. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα που έχουν κολλήσει στη ζάχαρη – βρίσκονται στο έντερο – δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τα παθογόνα που εισέρχονται στο σώμα μας. Και πάνω απ ‘όλα, η περίσσεια αυτής της ουσίας οδηγεί συχνά στην ανάπτυξη μιας επικίνδυνης ασθένειας, του διαβήτη.  Αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης προειδοποιούν ότι το επίπεδο του διαβήτη σε παιδιά και εφήβους λαμβάνει επιδημικές αναλογίες. “Ένα παχουλό παιδί είναι ένα υγιές παιδί”, είσαι σίγουρος …; Στις δυτικές κοινωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν δύο επικίνδυνοι μύθοι: “ένα παχουλό παιδί είναι ένα υγιές παιδί” και ότι 2-3 περιττά κιλά δεν έχουν βλάψει κανέναν ακόμα, γιατί αυτό είναι που “μεγαλώνει”. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος!

ΔΕΝ μεγαλώνετε από υπερβολικό βάρος, κάθε περιττό κιλό είναι ένα βάρος για το σώμα. Οι κακές διατροφικές συνήθειες που καθιερώθηκαν στην παιδική ηλικία μας στερούν την υγεία και την ευημερία σε ενήλικες. Το υπερβολικό βάρος στη νεολαία σημαίνει συνήθως προβλήματα διατήρησης ενός υγιούς βάρους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής.

Γιατί τα παιδιά τρώνε υπερβολικά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως η αφθονία των τροφίμων. Ποτέ στην ιστορία οι άνθρωποι δεν είχαν τέτοια επιλογή φαγητού. Οι πρόγονοί μας ήταν πιο συχνά πεινασμένοι παρά γεμάτοι και η παχυσαρκία ήταν τότε ένα περιθωριακό φαινόμενο.

Η διατροφή ήταν πολύ φτωχότερη σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και σε ζάχαρη και λιπαρά υψηλής επεξεργασίας. Από αυτήν την αφθονία, πολλά μωρά απλώς υπερτροφοδοτούνται ή τρέφονται με το λεγόμενο πρόχειρο φαγητό, γεμάτο επιβλαβή πρόσθετα.

Δεύτερον, έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε τρόφιμα – ένα παιδί με χρήματα τσέπης παραμένει πρακτικά εκτός ελέγχου. Κατά τη διάρκεια του σχολείου ή στο δρόμο για το σπίτι, μπορεί εύκολα να αγοράσει “άχρηστο” φαγητό: ψωμάκια, μάρκες, γλυκά, γλυκά ποτά κ.λπ. Φυσικά, οι συνειδητοί γονείς προειδοποιούν για τέτοια συμπεριφορά και υπάρχουν παιδιά που αποφεύγουν αυτό το είδος φαγητού. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμη πολύ μικρό ποσοστό.

Τρίτον, περιβάλλεται από διαφημίσεις στις οποίες, αντί για ένα κανονικό σάντουιτς, προσφέρεται στο παιδί ένα «σάντουιτς» γάλακτος σοκολάτας. Διαφημίζουν ζαχαρούχους χυμούς, ποτά, γλυκά τυριά και κρέμες σάντουιτς σοκολάτας με το πρόσχημα της αναπλήρωσης αποθεμάτων ενέργειας. Ένα τέτοιο διαφημιστικό μήνυμα δημιουργεί ψευδείς πεποιθήσεις ότι κάθε «καλή» μητέρα, γιαγιά, δίνει γλυκά στο παιδί.

Τι άλλο ευνοεί το ανεξέλεγκτο φαγητό;

Η πηγή των προβλημάτων δεν είναι μόνο η διαφήμιση και το “άχρηστο” φαγητό και η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή. Συχνά ξεχνάμε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι υπερβολικά καταπονημένοι. Η μέρα τους είναι υπερφορτωμένη με ευθύνες.

Εάν δεν παίζουν άθλημα και δεν έχουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα, δεν έχουν κανέναν τρόπο να ανακουφίσουν τη συνεχή ένταση που τους συνοδεύει και αρχίζουν απλώς να τρώνε έξω από το άγχος. Σε τέτοιες καταστάσεις, είναι απαραίτητο να μιλάτε στο παιδί κάθε μέρα για τις επιτυχίες, τις αποτυχίες και τις δυσκολίες του.

Ένας συνειδητός γονέας θα ξέρει πότε το παιδί «βαριέται» και πότε είναι απαραίτητο να τον βοηθήσει να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει, να ξεκουράσει τα μαθήματα νωρίς ή ακόμη και να μιλήσει με τον σχολικό σύμβουλο ή τους δασκάλους για υπερβολικές απαιτήσεις. Εάν η συνεργασία με το σχολείο είναι δύσκολη, μερικές φορές αξίζει να πάρετε το παιδί για να παίξει τρελό.

Η παχυσαρκία στα παιδιά – τα περισσότερα κιλά βαρύνουν κάθε πέμπτο παιδί

Εγκυκλοπαίδεια ασθενειών, δραστικές ουσίες ναρκωτικών, βότανα, βιταμίνες, συνταγές, έρευνα, υγιεινή διατροφή, γονική μέριμνα, ομορφιά, σεξ, τροφές, συμβουλές φαρμακοποιών – θα βρείτε όλα αυτά. Η επιδημία παχυσαρκίας που παρατηρείται σήμερα στον κόσμο, δυστυχώς, δεν παρακάμπτει τους νεότερους.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αγωνίζονται με υπερβολικό σωματικό βάρος λιγότερο συχνά από ό, τι οι ενήλικες, αλλά ο αριθμός των υπέρβαρων ανηλίκων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, και αυτό είναι καταστροφικό για το μέλλον. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το υπερβολικό βάρος είναι το πιο κοινό πρόβλημα υγείας στην παιδική ηλικία στην Ευρώπη. Επηρεάζει τουλάχιστον το 1/5 των ανηλίκων στην ήπειρό μας.

Σε πολύ ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες σε άλλα μέρη του πλανήτη, η κλίμακα αυτού του φαινομένου είναι παρόμοια και πρέπει να θυμόμαστε ότι γίνεται όλο και πιο ευρύ, επηρεάζοντας ολοένα και νεότερες ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτή την άποψη.

Ένας παχύσαρκος ανήλικος είναι ένας άρρωστος ενήλικας

Ένα υπέρβαρο παιδί δεν είναι, όπως πιστεύεται μερικές φορές, παράδειγμα υγείας. Δεν είναι επίσης ότι με την ηλικία, τα υπερβολικά κιλά εξαφανίζονται αυθόρμητα, επειδή απλώς μεγαλώνετε από αυτά.

Τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο μεγάλου φάσματος προβλημάτων υγείας, όπως:

  • διαταραχές των λιπιδίων,
  • διαβήτης τύπου 2,
  • υπέρταση,
  • ανωμαλίες στο οστεοαρθρικό σύστημα,
  • ενδοκρινικές διαταραχές,
  • αλλά και συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα, όπως
  • κακή αυτοεκτίμηση,
  • χωρίς έγκριση,
  • καταθλιπτικές καταστάσεις.

Επιπλέον, το μέλλον των σημερινών 12-13 ετών, αλλά και των νεότερων και μεγαλύτερων παιδιών που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, δεν φαίνεται πολύ λαμπερό. Πολλοί από εκείνους που αγωνίζονται επί του παρόντος με υπερβολικό σωματικό βάρος θα το μεταφέρουν περαιτέρω μαζί τους, και θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Έτσι, θα πάνε αυτόματα στην ομάδα ανθρώπων των οποίων η ζωή θα είναι λιγότερο άνετη και μικρότερη λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας μιας ολόκληρης μάζας “σχετιζόμενων με το κιλό” ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *