Διατροφή για την ακμή – ποια προϊόντα να φάτε και ποια να αποκλείσετε;

Διατροφή για την ακμή – ποια προϊόντα να φάτε και ποια να αποκλείσετε;

Για την καταπολέμηση της ακμής, εκτός από τη σωστή φροντίδα, η διατροφή θα είναι επίσης χρήσιμη. Το καθημερινό μενού ενός ατόμου που αγωνίζεται με ακμή στο πρόσωπο, την πλάτη ή το ντεκολτέ πρέπει να είναι πλούσιο σε προϊόντα που περιέχουν, μεταξύ άλλων, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β ή β-καροτένιο. Λοιπόν, τι πρέπει να φάτε και να αποφύγετε να ξεφορτωθείτε τα ξεσπάσματα της ακμής;

Η ακμή είναι μια ασθένεια που πλήττει περισσότερο από το 80% των ατόμων στην εφηβεία και περίπου το 15% των ηλικιωμένων. Είναι μια διαταραχή που μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες: από το ενδοκρινικό σύστημα, τα συναισθήματα, από τη φλεγμονή στο σώμα και τελειώνει με την ανεπαρκή φροντίδα του δέρματος. Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ακμή;

Η διατροφή επηρεάζει το δέρμα της ακμής;

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολύ παραδοσιακά και δεν είχαν προηγουμένως προβλήματα με την κατάσταση του δέρματος μετά την επέκταση της διατροφής με φαγητό, οι λεγόμενες δυτικές χώρες άρχισαν να παρατηρούν την εμφάνιση βλαβών στην ακμή. Αυτό δείχνει ότι η διατροφή μας μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κατάσταση του δέρματός μας.

Η ακμή εμφανίζεται στο δέρμα ως αποτέλεσμα κάποιου είδους καθαρισμού σώματος. Όχι κάθε άτομο που τρώει ανεπαρκώς θα αναπτύξει αλλοιώσεις ακμής, αλλά μια ακατάλληλη διατροφή μπορεί να τις επιδεινώσει σοβαρά. Εάν έχετε δερματικά προβλήματα, είτε στο πρόσωπο, στην πλάτη είτε στο ντεκολτέ, θα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή και τη διατροφή σας για την ακμή.

Διατροφή κατά της ακμής – ποια από τις δημοφιλείς δίαιτες θα βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής;

Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι οι δίαιτες για χορτοφάγους, χυμούς, κεχρί, κετογόνες, παλαιοί, χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα ή η δίαιτα Dąbrowska είναι η καλύτερη για την ακμή. Δεν θα είναι όλα κατάλληλα – μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες ελλείψεις, ειδικά εάν είναι κακώς ισορροπημένη.

Μια σωστά διαμορφωμένη vegan δίαιτα είναι πλούσια σε μεγάλη ποσότητα αντιφλεγμονωδών ουσιών, μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατάσταση του δέρματος και να είναι μια καλή διατροφή τόσο για τη ροδόχρου ακμή όσο και για την κοινή ακμή. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι παρέχει τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης και δεν βασίζεται σε φρούτα πλούσια σε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. γλυκά ή αποξηραμένα φρούτα).

Η διατροφή με χυμό δεν είναι μια πλήρης διατροφή – δεν θα παρέχει τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης, λιπών και σύνθετων υδατανθράκων. Η εισαγωγή χυμών ως προσθήκη στα σωστά ισορροπημένα γεύματα μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος, αλλά οι δίαιτες που βασίζονται μόνο σε αυτά ή σε φρούτα και λαχανικά (π.χ. δίαιτα Dąbrowska ή θεραπεία Gerson) δεν είναι κατάλληλα για τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος μας.

Η δίαιτα κεχρί βασίζεται στο κουάκερ, το οποίο έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε μπορεί ακόμη και να εντείνει τις αλλοιώσεις της ακμής. Το ίδιο ισχύει και για μια δίαιτα χωρίς γλουτένη – όταν χρησιμοποιείται μόνη της, συχνά βασίζεται σε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα. Οι πλούσιες σε κόκκινο κρέας δίαιτες, όπως η παλαιοδιατροφή και η κετογενής δίαιτα, δεν είναι κατάλληλες για άτομα με ακμή, επειδή μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα ξεσπάσματα.

Διατροφή κατά της ακμής – ποιο είναι το πιο σημαντικό;

Η δίαιτα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής και της ροδόχρου ακμής πρέπει να βασίζεται κυρίως σε γεύματα χαμηλής επεξεργασίας που δεν προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Μια μεγάλη ποσότητα φρέσκων προϊόντων, ιδίως λαχανικών και φρούτων, τα οποία παρέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση των δερματικών βλαβών.

Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε προϊόντα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, αυγά, μέτριες ποσότητες κρέατος. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση του δέρματός τους μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, σοκολάτας, ζεστών μπαχαρικών. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις μελέτες και έτσι δεν ισχύει απαραίτητα για κάθε άτομο.

Διατροφή για την ακμή – τι να φάτε για να απαλλαγείτε από την ακμή;

Η δίαιτα κατά της ακμής πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα όλων των χρωμάτων, τα οποία θα παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τη σωστή κατάσταση του δέρματος. Τα λιπαρά κρέατα πρέπει να αντικαθίστανται με όσπρια, ψάρια, αυγά, άπαχο, κατά προτίμηση οργανικό, κρέας. Λευκά ψωμάκια, ζυμαρικά και πατάτες για ψωμί ολικής αλέσεως, κριθάρι, φαγόπυρο, πλιγούρι, βρώμη, κινόα.

Αξίζει να βρείτε προϊόντα πλούσια σε προϊόντα που μειώνουν τις βλάβες της ακμής:

  •     ψευδάργυρος: θαλασσινά, ψάρια, συκώτι,
  •     ίνες και βιταμίνες Β: ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, παχιά πλιγούρια,
  •     Βιταμίνες Β: αυγά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι,
  •     ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε: ξηροί καρποί (ειδικά καρύδια) και σπόροι, θαλασσινά ψάρια, κραμβέλαιο ή λιναρόσπορο,
  •     β-καροτένιο: πιπέρι, ντομάτα, καρότο, μαϊντανό, σπανάκι, λάχανο.

Διατροφή για την ακμή – ποια προϊόντα πρέπει να αποφύγετε;

Το δέρμα θα επηρεαστεί χειρότερα από εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα, πλούσια σε απλά σάκχαρα, αλάτι, λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα trans, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα τροφίμων. Στη δίαιτα κατά της ακμής, θα πρέπει να αποφεύγετε τα γλυκά, τη ζάχαρη (συμπεριλαμβανομένου του μελιού), τα γλυκά ανθρακούχα και τα μη ανθρακούχα ποτά (με και χωρίς αλκοόλ), fastfoods, μάρκες και άλλα αλμυρά σνακ.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να εξαλείψουν τα καυτά μπαχαρικά, αλλά δεν το κάνουν όλοι. Η κατάσταση είναι παρόμοια με τη σοκολάτα – επιδεινώνει την ακμή σε πολλούς ανθρώπους, αλλά όχι σε όλους. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης συζητήσιμα – πολλοί ασθενείς παρατηρούν την αρνητική τους επίδραση στην κατάσταση του δέρματος, αλλά υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους αυτό δεν συμβαίνει.

Είναι καλή ιδέα να ελέγξετε μεμονωμένα για να δείτε αν οι βλάβες σας χαλαρώνουν εξαλείφοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη σοκολάτα και τα καυτά μπαχαρικά για 4 εβδομάδες και, στη συνέχεια, αποφασίστε αν είναι βελτιωμένη και αν αξίζει να τα εξαλείψετε μόνιμα από τη διατροφή σας.

Διατροφή με ακμή – ένα δείγμα μενού

Ακολουθεί ένα παράδειγμα μενού διατροφής ακμής:

  • Πρωινό: ομελέτα σε βραστές ντομάτες με σπανάκι σε ένα κουταλάκι του γλυκού κραμβέλαιο με ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως.
  • 2ο πρωινό: σάντουιτς από ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως με χούμους, κόκκινη πιπεριά και λάχανα.
  • Μεσημεριανό: Ιταλική ψαρόσουπα με ντομάτα, σολομό και μπακαλιάρο, πασπαλισμένο με άφθονο φρέσκο ​​μαϊντανό ή κόλιανδρο.
  • Μεσημεριανό: μπακαλιάρος βρασμένος σε κονσέρβες ντομάτες και ελιές, πασπαλισμένος με φρέσκο ​​βασιλικό ή μαϊντανό με την προσθήκη πλιγούρι (κριθάρι, φαγόπυρο ή πλιγούρι).
  • Δείπνο: σαλάτα από οποιοδήποτε μείγμα μαρουλιού, ντομάτας, πιπεριάς, κόκκινου κρεμμυδιού, βραστό ρεβίθια ή από βάζο, χυμό ντομάτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *